Influenze pedo-ambientali su produzione, qualità e caratteristiche sensoriali dell'Albana di Romagna.

Maurizio Zamboni, Giovanni Nigro, Gabriele Vespignani, Carla Scotti, Stefano Raimondi, Marco Simoni, Gabriele Antolini

Risultato della ricerca: Contributo in libroContributo a convegno

Abstract

The Albana is the typical white grapevine variety of the Romagna hills, where it occupies more than 2.500 ha. The Italian DOCG “Albana di Romagna”, created in 1987, is one of the oldest in the country. Highest concentrations of this variety can be found around Imola and the hills of Ravenna although the productions of Bertinoro, in Forlì zone, are well know for their quality. As part of a zoning project of the Romagna hills, the classic territory of the Albana was object of an accurate geo-pedologic, climatic, agronomic and viti-enological assessment. The results have highlighted some environments in which Albana wines display recognisable sensory characteristics.
Titolo tradotto del contributo[Autom. eng. transl.] Pedo-environmental influences on production, quality and sensorial characteristics of Albana di Romagna.
Lingua originaleItalian
Titolo della pubblicazione ospiteAtti dell'VIII International Terroir Congress
Pagine66-71
Numero di pagine6
Stato di pubblicazionePubblicato - 2010
Pubblicato esternamente
EventoVII International Terroir Congress - Soave (VR)
Durata: 14 giu 201018 giu 2010

Convegno

ConvegnoVII International Terroir Congress
CittàSoave (VR)
Periodo14/6/1018/6/10

Keywords

  • grapevine, soil, zoning, wine quality
  • qualità del vino
  • suolo
  • vite

Fingerprint

Entra nei temi di ricerca di 'Influenze pedo-ambientali su produzione, qualità e caratteristiche sensoriali dell'Albana di Romagna.'. Insieme formano una fingerprint unica.

Cita questo