Colour and sensory profile of Sangiovese: impact of different technological variables applied to maceration and aging

Angela Silva, Milena Lambri, Dante Marco De Faveri

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Abstract

This study concerns the impact of some variables, applied to the phases of maceration and of wood aging, on the chemical and sensory properties of Sangiovese wine. Trials regards: - wines obtained with maceration carried out starting from the same crushed grapes and using different aeration levels, then aged in wood at the same conditions for 14 months; - wines matured in barriques of different oak origin, French and American, with seasoning levels of 24 e 36 months.
Lingua originaleEnglish
Titolo della pubblicazione ospiteProceedings of the Terzo Simposio Internazionale sul Sangiovese. Terroir Model for Fine Wine.
Pagine23
Numero di pagine1
Stato di pubblicazionePubblicato - 2008
Evento3° Simposio Internazionale sul Sangiovese - Firenze
Durata: 3 dic 20088 dic 2008

Convegno

Convegno3° Simposio Internazionale sul Sangiovese
CittàFirenze
Periodo3/12/088/12/08

Keywords

  • aging
  • maceration
  • sangiovese
  • wine

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