Colour and sensory profile of Sangiovese: impact of different technological variables applied to maceration and aging

Milena Lambri, Angela Silva, Dante Marco De Faveri

Risultato della ricerca: Contributo in libroContributo a convegno

Abstract

This study concerns the impact of some variables, applied to the phases of maceration and of wood aging, on the chemical and sensory properties of Sangiovese wine. Trials regards: - wines obtained with maceration carried out starting from the same crushed grapes and using different aeration levels, then aged in wood at the same conditions for 14 months; - wines matured in barriques of different oak origin, French and American, with seasoning levels of 24 e 36 months.
Lingua originaleEnglish
Titolo della pubblicazione ospiteProceedings of the Terzo Simposio Internazionale sul Sangiovese. Terroir Model for Fine Wine.
Pagine23
Numero di pagine1
Stato di pubblicazionePubblicato - 2008
Evento3° Simposio Internazionale sul Sangiovese - Firenze
Durata: 3 dic 20088 dic 2008

Convegno

Convegno3° Simposio Internazionale sul Sangiovese
CittàFirenze
Periodo3/12/088/12/08

Keywords

  • aging
  • maceration
  • sangiovese
  • wine

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