Analisi entomologiche degli alimenti: risultati di un decennio di attività

Rinaldo Nicoli Aldini, Marco Pagani, Piero Cravedi

Risultato della ricerca: Contributo in libroContributo a convegno

Abstract

Entomological analyses of foodstuffs: results of ten years of activity. - The entomological analyses of foodstuffs carried out over the last decade are considered. Our results have enabled us to establish the identity of the most frequent pests in different kinds of food: cereals and cereal-based products, dressings and canned products, mushrooms and vegetables, dairy products and preserved meats. The most common pests found in the foodstuffs were: Plodia, Ephestia, Sitophilus, Tribolium, Oryzaephilus in cereal-based products; Lepidoptera Noctuidae and Pyralidae, Rhynchota Lygaeidae, Coleoptera Elateridae and Geotrupidae in dressings and canned products; Diptera Mycetophiloidea and Thysanoptera in mushrooms and vegetables; Lepidoptera Tineidae, Coleoptera Dermestidae, Diptera Piophilidae and Mycetophiloidea and different Astigmata mites in dairy and seasoned products. Typhaea stercorea (Coleoptera Mycetophagidae), which feeds on moulds in storage facilities which are not kept perfectly clean, was found occasionally.
Titolo tradotto del contributo[Autom. eng. transl.] Entomological analysis of food: results of a decade of activity
Lingua originaleItalian
Titolo della pubblicazione ospiteLa Difesa antiparassitaria nelle Industrie alimentari e la Protezione degli Alimenti. Atti del 9° Simposio
Pagine385-391
Numero di pagine7
Stato di pubblicazionePubblicato - 2013
EventoLa Difesa antiparassitaria nelle Industrie alimentari e la Protezione degli Alimenti - Piacenza
Durata: 19 set 201221 set 2012

Convegno

ConvegnoLa Difesa antiparassitaria nelle Industrie alimentari e la Protezione degli Alimenti
CittàPiacenza
Periodo19/9/1221/9/12

Keywords

  • entomological analyses
  • foodstuffs
  • insect genera and species
  • last decade

Fingerprint Entra nei temi di ricerca di 'Analisi entomologiche degli alimenti: risultati di un decennio di attività'. Insieme formano una fingerprint unica.

Cita questo